PARDUS'A İLK ADIM

• 05 Aralık, 2017
PARDUS'A İLK ADIM

Üniversite öğrenci ve personelimizin ders saatleri dışında da internet ve bilgisayar ihtiyaçlarını giderebileceği serbest çalışma laboratuarındaki bilgisayarlardan 6 tanesine Pardus Kurumsal5 Linux işletim sistemi, 6 tanesine ise Ubuntu Linux İşletim Sistemi kurulumu yapılmıştır. Bu sayede milli işletim sistemimiz olan Pardus için de üniversitemizde ilk adımı atmış bulunmaktayız.

Pardus nedir? Temelleri 2003 yılında atılan milli işletim sistemimiz PARDUS TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilmekte olan kullanımı çok kolay,  performanslı, özgür ve genel bilgisayar kullanıcılarının temel ihtiyaçlarını görebilecek nitelikte bir linux dağıtımıdır.  Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış birçok ana, ara ve kurumsal sürümleri mevcuttur. Bu sürümlere ait bilgileri ve gelişim sürecini  pardus.org.tr web adresinden takip edebilirsiniz.

Pardus'un özellikleri :

1.  Açık kaynaklıdır.
  2.  GPL lisanslıdır.
  3.  Adını Anadolu panterinin isminden alır.
  4.  TÜBİTAK-UEKAE tarafından gerçekleştirilen bir linux dağıtımıdır.

Pardus'un bileşenleri :

1.  YALI (Yet Another Linux Installer): Pardus ve paketlerin kurulumu için kurulum yazılımı
  2.  ÇOMAR (Configuration Manager): Yazılımların uyumu için yapılandırma yöneticisi
  3.  PİSİ (Packages Installed Successfully as Intended): Paketlerin kurulumu / kaldırılması için paket yönetim sistemi
  4.  TASMA: Kullanıcının sisteme dair ayarları değiştirebildiği uygulama
  5.  Zemberek – Pardus: Türkçe yazım denetimi
  6.  Müdür: Gelişmiş donanım tanıma sistemi
  7.  Kaptan: Masaüstü yapılandırması
  8.  KDE: Masaüstü denetimi
  9.  OpenOffice: Ofis uygulamaları

Sistem gereksinimleri :

1.  800 mhz Intel / amd işlemci (en az 1200 MHz önerilir).
  2.  256 MB RAM (512 MB önerilir).
  3.  En az 4GB disk alanı.

Neden Pardus ?

1.  Özgür.
  2.  Türkçe.
  3.  Hızlı kurulur
  4.  Kolay kullanılır.
  5.  Virüslere ve saldırılara karşı daha korunaklı.
  6.  Özelleştirilebilir.
  7.  Çoklu dil desteği.