SİSTEM ODAMIZ ARTIK DEVREDE

SİSTEM ODAMIZ ARTIK DEVREDE
  • Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  • 31 Mart, 2017
SİSTEM ODAMIZ ARTIK DEVREDE

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi üzerinden  çalışan sistem veri merkezini kesintisiz ve başarılı bir çalışma ile kendi bünyesine taşıyarak hizmet vermeye başlamıştır.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörlüğü, tüm bilişim ağını oluşturan, çağın teknolojik gelişmelerine uygun, uluslararası standartların tamamını bünyesinde barındıran, kampüs alanı içerisinde noktadan noktaya 10G veri iletişimi sağlayabilen, bütün otomasyonları bünyesinde bulunduran, genişlemeye elverişli ve verilerini güvenli bir şekilde depolayan sistem odası kurulumunun tamamlanarak hizmete başladığını duyurdu.

ALKÜ Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından projelendirilen ve bilişim altyapısı oluşturulan sistem odası, uzun uğraşların sonucunda ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde inşa edildi. Yapılan çalışmalara ilişkin bir açıklama yapan ALKÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Ümit Kuzkaya, “Üniversitemizin sistem odası 7-8 Mart tarihinde yapılan kesintisiz ve başarılı bir taşıma işlemiyle Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’ndeki yerinde hizmete başladı. Hizmet verdiği teknolojik cihazlar ve ağ yapısına bakıldığında Alanya’da kurulan en büyük sistem veri merkezini ALKÜ’ye kazandırdık.

Mühendislik Fakültesinin ana uç olduğu sistemde İşletme Fakültesi, ALTSO Turizm Meslek Yüksekokulu ve ALTSO Meslek Yüksekokulu arka uç olarak fiber optik kablo ile bağlandı.

Fiber alt yapısı da bundan sonra kampüs bünyesine yapılacak olan yeni birimlere uygun hale getirildi. Rektörlük, Akseki Meslek Yüksekokulu ve Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu metronet bağlantı ile sistem veri merkezine bağlanmıştır. Daha önce kullanıcıların yaşadığı bağlantı sorunları sisteme tanınan 150 Mbps hız ile ortadan kalktı. Akseki ve Rektörlük hizmet binalarındaki metronet hızları iki katına çıkarılarak 30 Mbps’ye yükseltilmiştir. Sistem odası her türlü elektrik kesilmesine karşı UPS ve jeneratör ile desteklenerek 7 gün 24 saat üniversitemize hizmet vermektedir. Ayrıca sistem odasına sunucu odaları için geliştirilmiş aktif-aktif veya aktif-pasif çalışan çift motorlu sistem ile klima, iklimlendirme ve soğutma sorunları giderilmiştir. Sistem odası ayrıca yangın gibi durumlara karşı FM-200 yangın söndürme sistemi ile korunmaktadır. Kurulan firewall, sunucu ve depolama mimarisi ile üniversitemizde ihtiyaç duyulacak bilişim taleplerine anında cevap verebilir hale getirilmiştir. Ayrıca Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’ndan sunucu, aktif ağ cihazları, kabinet gibi sistem odası cihazlarının  hibesi sağlandı, böylece hem yedeklilik sağlanmış hem de maliyetimiz @ oranında düşürülmüştür.

Sistem odasına son olarak izleme ve kontrol sistemi kurularak çalışan cihazlar 7/24 gözlemlenmektedir. Sıcaklık, nem, su baskını, girişler, UPS, klima cihazları kontrol altına alınmıştır. Herhangi bir değişiklik anında SMS ve mail ile belirtilen kişilere uyarı gönderilmektedir. Bu sayede sistemin güvenliğini de 7/24 takip ediyoruz.”dedi.